Društvo žena in deklet na vasi

  • marjetin-sejem.jpg

Ročna dela so ena od danes že skoraj pozabljenih oblik druženja in tudi sproščanja. Upamo, da bomo s svojim delom prispevale k izobraževanju bodočih članic in še komu uspele pokazati kako lepo je delo ki ga ustvarijo lastne roke.

Društvo žena in deklet na Bohinjski Beli deluje že vrsto let. 

V začetku so poleg tečaja za ročna dela bili organizirani tudi tečaj šivanja, tkanja, kuhanja, peke peciva in kruha. Do danes je bil najbolje obiskan in se je obdržal celih petnajst let prav tečaj ročnih del. V začetku nam je svoje znanje in bogate izkušnje na tem področju prenesla gospa Vida Pauluša. Vse članice smo ji z veseljem prisluhnile in sledile njenim navodilom. Žal zaradi bolezni njeni obiski danes niso več tako pogosti, vendar nam še vedno zelo rada priskoči na pomoč.

V letih delovanja smo se naučile različnih vrst vezenja na različne materiale, kvačkanja, izdelovale smo tudi cvetlične aranžmaje. Gospa Pauluša je po svoji izobrazbi dipl. ing. agronomije in nam je v pogovoru dala marsikateri nasvet na temo cvetlic, vrta in sadja.

Obiske smo si popestrile s peko različnih peciv, piškotov, kruha in tako v vseh letih preizkusile mnogo dobrega in poleg vzorcev izmenjale mnogo dobrih receptov.

Od 94. leta dalje smo redno organizirale razstavo ročnih del, dvakrat celo v velikem obsegu v Festivalni dvorani na Bledu. Vedno smo požele veliko pohval in za ročna dela uspele navdušiti marsikaterega nepoznavalca.

Danes obstajajo že tudi manjši krožki vezenja v Zasipu, na Bledu in v Domu Upokojencev ter v Gorjah. Pri teh krožkih intenzivno sodelujeva Simona Repinc Urevc in jaz. Obiskovalkam pomagava pri izbiri osnovnih materialov, primernih vzorcev in jim svetujeva glede barvnih kombinacij.


Društvo deklet in žena na vasi

4263 Bohinjska Bela

Bohinjska Bela 108