Kulturno društvo

  • kult1.jpg
  • kult2.jpg

Težko bi govorili o Bohinjski Beli, ne da bi pri tem upoštevali kulturno prosvetno delo, ki je dajalo in daje eno izmed posebnih obeležij. Začetke kulturno prosvetnega dela zasledimo na Bohinjski Beli okrog leta 1906.

Kulturno delovanje pred in po prvi svetovni vojni je bilo združeno v dramski skupini, pevskem zboru in tamburaškem zboru. Nekaj časa je delovala celo godba na pihala. Ker ni bilo ustreznih prostorov, je vsa kulturna dejavnost potekala kar na prostem, na skednjih in v stari šoli. Po drugi svetovni vojni je društvena dejavnost oživela. Nekaj časa je delovala celo folklorna skupina, v vseh naslednjih letih je neprekinjeno delovala dramska skupina, pa tudi recitatorska skupina je pripravila program za vse pomembnejše praznike in jubileje.

Kulturno društvo Bohinjska Bela nadaljuje tradicijo kulturnega delovanja na Bohinjski Beli in prav ta tradicija daje članom poseben izziv in motivacijo za uspešno delo. V okviru Kulturnega društva aktivno deluje gledališka skupina, otroška gledališka skupina in recitacijska skupina.

Gledališka skupina vsako leto uprizori novo gledališko predstavo. V letošnjem jubilejnem letu bosta na domačem odru kar dve premieri domače gledališke skupine, obe v režiji dveh odličnih režiserjev Kulturnega društva. Amaterska skupina Gledališče Belansko gostuje po drugih krajih, sodeluje na občinskih srečanjih,poseben uspeh pa predstavlja večkratna uvrstitev na festival gorenjskih komedijantov. Da je v društvu kar nekaj dobrih igralcev, potrjuje dejstvo, da sta dva igralca prejela naziv Gorenjski komedijant. Recitacijska skupina organizira prireditve v domačem kraju, prav tako pa sodeluje na mnogih prireditvah v drugih krajih. Med recitatorji je tudi nekaj nepogrešljivih voditeljev domačih in občinskih prireditev.

Seveda pa bi težko našli toliko igralcev in recitatorjev, če z dobrim sodelovanjem Kulturnega društva s podružnično šolo in z vrtcem na Bohinjski Beli, otrok že od malih nog ne bi privajali na odrske deske. Dobro sodelovanje Kulturnega društva s Krajevno skupnostjo, z vsemi društvi v krajevni skupnosti ter s sorodnimi društvi iz drugih krajev, pripomore, da se ohranja tradicija kulturnega in družabnega življenja na Bohinjski Beli.

Kulturno društvo skrbi tudi za Kulturni dom, ki je središče dogajanja v krajevni skupnosti Bohinjska Bela. 

V spodnji povezavi si lahko pogledate video o delovanju društva:

KULTURNO DRUŠTVO BOH. BELA

MUSIKAL ČAROVNIK Z OZA

LOJZE ROPRET (IGRALEC)

 


KD Bohinjska Bela

Bohinjska Bela 37

4263 Bohinjska Bela