Sakralna znamenja

  • sakralna_znamenja_PODROJE_MARIJA_MAGNOLIJA.jpg
  • cerkev svetega stefana_ANTON PADOVANSKI.jpg

Kapelice so manjši sakralni objekti, ki zelo pogosto stojijo na križiščih. Čeprav so po zunanjosti med seboj podobni, se razlikujejo po namenu in po zavetniku.

Po namenu ločimo zahvalne, ki so jih postavili posamezni hvaležni ljudje, ki so se s tem dejanjem zahvalili za na primer srečno vrnitev iz vojske, potovanja ali ozdravljenja itd. Taka je Kunščeva kapelica Podrojami v skalni votlini s kipom Lurške matere božje. Drugi tip kapelic je poslovilni ob smrti farana. Taki kapelici sta Rajhova ali kapelica v Bregu in Bjovova kapelica sredi vasi. Ker so bili pokopi s krsto, so nosači pripeljali pokojnika v krsti do kapelice, tem pa je pokojnika in pogrebce pričakal župnik in sprevod se je nadaljeval do cerkve. Tretji namen kapelic pa je označitev romarske poti in stojijo praviloma na križiščih poti in so posvečene Mariji.


KUNŠČEVO ZNAMENJE

Spomenik Lurški Mariji je bil postavljen v zahvalo.  Za praznik sv. rešnjega telesa in krvi (telovo) do križa čez polje in travnike vodi procesija. 

                                                                         


KRISTUS NA KRIŽU

Postavil ga je župnik Zdravko Bahor v letih službovanja na Bohinjski Beli (1961-1969). Za praznik sv. rešnjega telesa in krvi (telovo) do križa čez polje in travnike vodi procesija. 

                                                                                                             


KAPELICA SRCA JEZUSOVEGA

Tudi poznano kot Obrnekovo znamenje v vaškem jedru. Mimo nje je včasih vodila velikonočna procesija. V času procesije je bil tam postavljen oltar za blagoslov na praznik sveto rešnjega telesa in krvi. 

19.7.1960 je bilo znamenje zaradi postavitve nove ceste porušeno. Odločbo prejeme lastnik Mulej Matija (Obrnekov - Bohinjska Bela 6)

2015 je bilo znamenje skupaj s prenovo vaškega jedra ponovno postavljeno. Danes stoji znamenje v vaškem jedru ob avtobusni postaji. 

                                                                         

 

EVHARISTIČNI KRIŽ NA SKALI

Postavljen leta 1935 na skali nad Lurško votlino, kot spomin na Evharistični kogres, ki je potekal v Ljubljani 19.5.1935.

Izdelan je bil iz macesnovega lesa, belo lakiran, v višino pa je meril 9 m. 

Odstranje je bil 1.5.1953.