Galetovec (1.265 m)

  • galetovec_RAZGLED_POLETJE.jpg
  • galetovec_CVETLICA_ORHIDEJA.jpg
  • galetovec.JPG
  • galetovec2.JPG

Galetovec je neizrazit vrh v visoki planoti Pokljuke, ki pa je zaradi svoje 500 m visoke prepadne stene in ne nevarnega dostopa ter čudovitega razgleda že dolgo priljubljena točka krajših ali daljših izletov. Razgled se odpre nenadoma, in seže vse od Jesenic pa skoraj do Kranja. Na desni je lepo viden venec Bohinjskih gora, globoko spodaj je Bohinjska Bela in Bled, nasproti pa navpična stena Babjega zoba, ki se nadaljuje v temne gozdove Jelovice, prekrasni pogled pa zaključuje mogočna pregrada Karavank in Kamniških planin.

                                                                    

Do njega vodijo predvsem 4 poti, ki jih izbiramo glede na kondicijo in čas, ki ga imamo na voljo. Nanj se lahko usmerimo bodisi iz doline Save Bohinjske za kar potrebujemo 4 do 5 ur hoje, ali pa si pot skrajšamo z dostopom z Gorjuš ali Belske planine, za kar potrebujemo le dve uri zložne hoje. Vse poti so nezahtevne in je vrh dostopen tudi brez planinske opreme. Na poti ni planinskih postojank, zato je potrebno pijačo in jedačo nesti s seboj.

Gorski svišč

DOSTOP IZ GORJUŠ

Izlet z Gorjuš je zanimiv predvsem za obiskovalce Bohinja ali Pokljuke, saj večino poti opravijo z avtom in je primerna predvsem za obiskovalce z malo časa in kondicije. V smeri iz Bohinja zavijemo s ceste desno na prvem odcepu potem, ko smo prevozili vas Zgornje Gorjuše. Tam parkiramo avto in se usmerimo po kolovozni poti levo vzporedno z glavno cesto. Na poti nas usmerjajo smerokazi in markacije. Za celotno pot potrebujemo 3/4 ure.

DOSTOP IZ BLANSKE PLANINE

Na približno polovici poti med Gorjušami in Mrzlim studencem nas smerokaz usmeri levo (gledano iz smeri Mrzlega studenca) in po nekaj minutah smo že na planini s številnimi stanovi in počitniškimi hišicami. Sledimo kolovozu, dokler nas smerokaz ne smeri desno na kolovozno pot, ki nas popelje naprej, rahlo navzgor, proti vrhu.

DOSTOP IZ BOHINJSKE BELE PREKO SLAMNIKOV

Izhodiščna točka je gostilna Rot. Pot nas vodi preko potoka Belca po asfaltni poti skozi del vasi imenovan Graben. Takoj po podvozu pod železniško progo se usmerimo po cesti na desno in po 15 minutah hoje pridemo do prvih hiš raztegnjenega zaselka Slamniki. Pot nadaljujemo po kolovozni poti navkreber. Po poti hodimo vse do smerokaza, ki nas usmeri levo in nadaljujemo po strmi poti navzgor, kjer pridemo na cesti z Belske planine. Nato sledimo kolovozu in na križišču zavijemo levo ter sledimo markacijam proti vrhu. Za celoten vzpon potrebujemo 2 do 2 uri in pol.

DOSTOP IZ BOHINJSKE BELE PREKO ZAJAME

Izhodiščna točka je pri gostilni Batišt nasproti železniške postaje. Po približno 100m s smeri proti Bohinju zavijemo z glavne ceste na stransko asfaltirano cesto, nadaljujemo navzgor po zložni makadamski cesti, ki se vije skozi gozd. Pot poteka v velikih okljukih, ki se jih da, posebno ob povratkih precej skrajšati. Sledeč smerokazom, kmalu pridemo na planino Zajame, kmalu pa smo že na poti, ki vodi z Gorjuš na Galetovec. Za celotno pot potrebujemo 2 uri in pol. 

                                                                                        

             

Meseca februarja turistično društvo organizira TURNI SMUK IN POHOD NA GALETOVEC.